ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Μια κατά προσέγγιση εκτίμηση μας λέει ότι κάθε χρόνο πετιούνται στην Ελλάδα ΜΟΝΟ από τα Ι.Χ. επιβατικά περί τα 4.200.000 ελαστικά .
Τα στοιχεία του εθνικού συστήματος ECO ELASTIKA αναφέρουν (για το 2004 ) 28.109 τόνους ετησίως ελαστικά από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ( Φίλιππος Κυρκίτσος , Αναφορά για διαχείριση απορριμμάτων Κοινότητας Βαρνάβα ) . Ένα ελαστικό επιβατικού αυτοκινήτου ζυγίζει από 4 έως 6 κιλά , άρα μιλάμε για 4.684.833 έως 7.027.250 ελαστικά .
Στον ΟΔΔΥ καταλήγουν ετησίως 45.000 τόνοι ελαστικών (δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΔΔΥ το 2003 ) .
Εάν υποθέσουμε ότι οι κάτοικοι των ελληνικών οικολογικών χωριών θα είναι 100.000 τότε αντιστοιχούν στον καθένα πάνω από 42 ελαστικά . Τώρα τελευταία δημιουργήθηκε και άλλος «καταναλωτής» μεταχειρισμένων ελαστικών : εργοστάσιο ανακύκλωσης .

ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΤΩΝ : Από αυτά τα ελαστικά μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλες γλάστρες για φυτά εάν τα βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο
glastra

 Εάν την γεμίσουμε με φυτικό υλικό θα έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή ( η άμμος και το χώμα θα διαρρέουν από τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ελαστικών ) . Η αντοχή τους στο ηλιακό φώς είναι πολύ ικανοποιητική .

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΝΕΡΟΥ : Εάν δεν βάλουμε φυτικό υλικό μέσα σ΄ αυτή τη «γλάστρα» , μπορούμε να βάλουμε ένα πλαστικό βαρέλι για αποθήκευση νερού . Τα ελαστικά θα προστατέψουν το πλαστικό βαρέλι από τον ήλιο για πάρα πολύ καιρό . Αντί για ένα πλαστικό βαρέλι , μπορούμε να βάλουμε πολλά πλαστικά μπουκάλια (από τα σκουπίδια ) γεμάτα νερό .
Εάν δεν θέλουμε να ξοδέψουμε για αγορά πλαστικού βαρελιού μπορούμε να βάλουμε μια πλαστική σακούλα για συγκέντρωση μπάζων (πουλιούνται στο εμπόριο ) γεμάτη μαλακό φυτικό υλικό (όχι φυτά με αγκάθια ) ή ελαφρόπετρα . Το φυτικό υλικό κρατά την σακούλα όρθια και μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέσα της νερό . Το πρόβλημα είναι ότι , για τα 200 κυβικά μέτρα νερού που χρειάζεται ένας βιοκαλλιεργητής , είναι αδύνατον να βρεθούν τόσα πολλά ελαστικά αυτοκινήτων . Μια λύση θα ήταν να κάνουμε έναν «κήπο» συλλογής νερού : Πολλές σακούλες μπάζων γεμάτες φυτικό υλικό τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη . Από πάνω παχύ στρώμα φυτικού υλικού τις προστατεύει από τον ήλιο . Μόνο αυτές που βρίσκονται στα περιθώρια του «κήπου» κινδυνεύουν από το ηλιακό φώς . Αυτές μόνο προστατεύουμε με ελαστικά αυτοκινήτων .

water store



Αντί για φυτικό υλικό μπορούμε να γεμίσουμε τις σακούλες με πλαστικά μπουκάλια (από τα σκουπίδια ) τρυπημένα σε πολλές πλευρές για να περνά από μέσα τους το νερό .


ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : Μία πολύ καλή χρήση των παλαιών ελαστικών θα ήταν η κατασκευή ΗΛΙΑΚΩΝ ΚΗΠΩΝ (βλέπε  http://lofos.info/laloslal/sol-gard.html   ) . Τα ελαστικά στοιβάζονται σε στήλες σε ύψος περίπου ενός μέτρου , σε έδαφος στρωμένο με μαύρες πέτρες . Ο αέρας που παγιδεύεται μέσα στα διάκενα των ελαστικών θερμαίνεται από το ελαστικό που απορροφά έντονα την ηλιακή ακτινοβολία και συλλέγεται από σωλήνες θαμμένους στο έδαφος .
Βλέπε σχήμα
solar
   και

solar


Η λύση αυτή μας γλυτώνει από την κοπιώδη κατασκευή ξερολιθιάς και ελαττώνει την ποσότητα της μαύρης πέτρας που χρειαζόμαστε αφού τώρα έχουμε να στρώσουμε μόνο την έκταση στα διάκενα των ελαστικών .


 
************************************

             laloslal5@gmail.com

Αρχική  σελίδα   Εναλλακτικής   Τεχνολογίας  :   
http://lofos.info/laloslal/lasses.html 

Αρχική   σελίδα  για  το  οικολογικό   χωριό   : 
http://lofos.info/laloslal/biocall.html