ΠΕΡΙ ΧΑΡΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
(8-8-2008)


Τα ψυχανθή ( φασόλια , κουκιά , φακές  , σόγια  , χαρούπια , βίκος , σπάρτο , τριφύλλι , ακακίες ,αρακάς , ρεβύθια , φυστίκια αράπικα κλπ ) φιλοξενούν στις ρίζες τους βακτήρια που αιχμαλωτίζουν άζωτο απο την ατμόσφαιρα και το δίνουν στα φυτά για να παρασκευάσουν πρωτεϊνες . Γι' αυτό τον λόγο θεωρούνται πολύ σημαντικά φυτά και για τον ίδιο λόγο είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και περιζήτητα απο όλα τα φυτοφάγα . Στις μεσογειακές συνθήκες πολύ καλά προσαρμοσμένα είναι τα κουκιά , τα χαρούπια , ο βίκος , το σπάρτο και οι ακακίες . Στα  μεσογειακά  οικοσυστήματα  με  πουρνάρια  συναντούμε ένα   αγκαθωτό ψυχανθές με εξαιρετική ανοχή στην ξηρασία που μου διαφεύγει η ονομασία του .

Παραθέτω εδώ ό,τι γνωρίζω μέχρι στιγμής για τη χρήση των ψυχανθών . Το κείμενο θα συμπληρώνεται όταν υπάρχουν νέες πληροφορίες .

ΚΟΥΚΙΑ : Αφήνουμε τα κουκιά σε πόσιμο νερό ( θερμοκρασία δωματίου ) για 12 ώρες . Αφού φουσκώσουν καλά χαράσουμε τα σπέρματα με μαχαίρι και απομακρύνουμε το περισπέρμιο . Το νερό με τα περισπέρμια το κρατάμε για περαιτέρω πειραματισμούς . Για συντομία το ονομάζω Πρώτο Κρύο Νερό .
Στα γυμνά σπέρματα προσθέτουμε πόσιμο νερό και τα θερμαίνουμε ώσπου να αρχίσει ο βρασμός . Απομακρύνουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και την καλύπτουμε με παλιά ρούχα ή φυτικό υλικό ώστε να μείνει ζεστή πολλές ώρες . Έπειτα στραγγίζουμε και κρατάμε αυτό το νερό . Έχει σκούρο χρώμα και είναι πολύ θολό . Για συντομία το ονομάζω Πρώτο Ζεστό Νερό .Το φυλάγουμε σε δοχείο . Προσθέτουμε καινούργιο πόσιμο νερό στα σπέρματα και τα θερμαίνουμε ώσπου να αρχίσει ο βρασμός . Απομακρύνουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και την ξανασκεπάζουμε με ρούχα ή φυτικό υλικό για να διατηρηθεί ζεστή επί ώρες . Στραγγίζουμε και παίρνουμε το Δεύτερο Ζεστό Νερό που είναι πιό διαυγές απο το πρώτο .Το φυλάγουμε σε δοχείο . Μετά απο 12 ώρες παρατηρούμε οτι το Πρώτο και Δεύτερο Ζεστό Νερό έχουν μετατραπεί σε ζελέ γεμάτο χοντρές φυσαλίδες . Προφανώς κάποια ζύμωση έχει αρχίσει ( με μικρόβια που έπεσαν απο την ατμόσφαιρα ) και οι φυσαλίδες περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα. Όσο περνούν οι ώρες το στρώμα του ζελέ στο Δεύτερο Ζεστό Νερό γίνεται πιό λεπτό ενώ στον πυθμένα του δοχείου εμφανίζονται δύο στιβάδες υγρού . Η ανώτερη είναι κίτρινη και διαυγής και η κατώτερη κίτρινη και θολή . Εάν απομακρύνουμε το ζελέ και το συμπιέσουμε για 12 ώρες ανάμεσα σε πλαστικό φύλλο και βαμβακερό ύφασμα , μας δίνει μια καστανόχρωμη μεμβράνη που θυμίζει chips πατάτας . Όταν καίγεται δεν βγάζει μυρουδιά καμμένης τρίχας επομένως το πιό πιθανό είναι οτι δεν πρόκειται για πρωτεϊνικό υλικό . Είναι εύθρυπτη αλλά μας δείχνει έναν δρόμο πειραματισμών για δημιουργία οικολογικού χαρτιού με όψη περγαμηνής .
Το υπόλοιπο κίτρινο υγρό στο δοχείο μυρίζει ξυνίλα . Ηλεκτρόλυση ( θετικό ηλεκτρόδιο απο άνθρακα και αρνητικό απο μέταλλο ) δεν δίνει κάτι ορατό δια γυμνού οφθαλμού . Αυτό που θα θέλαμε να δούμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σχηματισμός ελαιώδους υγρού (βιοκαύσιμο ) στην επιφάνεια του διαλύματος . Εάν προσθέσουμε ασβεστόνερο [ Ca(OH)2 ] κατακρημνίζεται ίζημα απ' όπου πιθανόν με προσθήκη υδροχλωρικού οξέος μπορούμε να ανασυνθέσουμε το αρχικό οργανικό οξύ .
Το υπόλοιπο υγρό έλκει έντομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δόλωμα σε οικολογικές παγίδες εντόμων .
Ό,τι γράφω εδώ για τα κουκιά πολύ πιθανόν να ισχύει και για τα  άλλα  ψυχανθή .

Εκχύλισμα  κουκιών  σε  κρύο  νερό  ΔΕΝ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ   ΖΕΛΕ .  Τα  κουκιά   που  αφέθηκαν  για  εκχύλιση  σε  κρύο  νερό  έχουν  την  χαρακτηριστική  μυρωδιά    χοιροστασίου  !

Εκχύλισμα  φασολιών  σε   καυτό  νερό  δεν  δημιουργεί  ζελέ


ΦΑΣΟΛΙΑ  :  Βάζουμε  τα  φασόλια  σε  κρύο  πόσιμο  νερό  και τα αφήνουμε  12  ώρες  να  φουσκώσουν .  Αφαιρούμε τα  περισπέρμια  και  τα  ξαναβάζουμε  σε  κρύο  νερό  για  12  ώρες .  Τα  αφήνουμε  στον  ήλιο  να  στεγνώσουν  καλά .  Τα  ξαναρίχνουμε μέσα  σε  πόσιμο  νερό . Αρχίζει  κάποια  ζύμωση  που  παράγει  άφθονο  αέριο . Εάν  πράγματι  το  αέριο  είναι  διοξείδιο  του  άνθρακα ( όπως  υποπτευόμαστε )   , τότε  ασφαλώς    δημιουργείται  και  οινόπνευμα  !

ΧΑΡΟΥΠΙΑ : Η χαρουπιά είναι δένδρο που ανήκει στα ψυχανθή ( όπου ανήκουν τα φασόλια , τα κουκιά , οι φακές κλπ ) άρα οι καρποί της ( τα χαρούπια) είναι πλούσια σε πρωτεϊνες . Προσαρμοσμένη στις μεσογειακές συνθήκες ήταν για αιώνες παρούσα στο διαιτολόγιο του μεσογειακού ανθρώπου . Τώρα που "δυστυχώς επλουτίσαμεν" ( με δανεικά !) την ξεχάσαμε . Υπάρχουν όμως κάποια πρόσωπα στην Κρήτη που διέσωσαν ( ή ξαναανακάλυψαν ) τις ξεχασμένες γνώσεις και υποστηρίζουν οτι απο την χαρουπιά μπορούν να παραχθούν 140 διαφορετικά προϊόντα ( μέχρι και υποκατάστατο της COCA-COLA ! ) . Θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή να δημοσιεύσουν τις γνώσεις τους που θα ήταν πολύτιμες για το οικολογικό χωριό .
Χωρίς να έχω πειραματισθεί με χαρούπια , μπορώ να υποθέσω οτι η άσχημη γεύση τους μπορεί να εξουδετερωθεί με την ίδια τεχνική που εκθέτω για τα κουκιά ( βλέπε    http://lofos.info/laloslal/brb-cook.html     ) .


     
-----------------------------------------------------------------------
         laloslal5@gmail.com


        Αρχική   σελίδα    Εναλλακτικής   Τεχνολογίας  :  http://lofos.info/laloslal/lasses.html   

       Αρχική    σελίδα  οικολογικού  χωριού   :   http://lofos.info/laloslal/biocall.html